Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 2

5. Steatosis hepatis micro et macrovesicularis

Masna promjena (steatoza) predstavlja abnormalno nakupljanje triglicerida u parenhimskim stanicama. Najčešće se sreće u jetri i obično započinje na peri­feriji režnjića, te se širi ka njegovom centru. Uočavaju se sitne i veće kapljice masti raspršene u citoplazmi pojedinih hepatocita. Kapljice masti se na preparatima obojenim hematoksilin-eozin metodom (HE) (radi se o standardnoj metodi bojenja tkiva), vide kao prazni prostori, jer u toku obrade tkiva, hemikalije koje se koriste (alkohol i ksilol) otapaju masti, na čijem mjestu ostaju prazni prostori (vakuole). Ove kapljice masti se dobro vizueliziraju specijalnim (histohemijskim) metodama bojenja kao što su to Sudan III i Oil red (koje masti boje crveno-narandžasto) ,čime olakšavaju njihovu identifikaciju .

Makroskopski jetra je uvećana (1,5 do 3 puta u odnosu na normalnu veličinu), zaobljenih ivica, mekana, fokalno žućkaste rezne plohe.

Etiološki faktori nastanka masne promjene jetre su: hronični alkoholozam, hipoksija i anoksija, intoksikacija (hloroformom, tetrahlormetanom, gljivama, itd.), prekomjerni unos hrane bogate mastima, gladovanje, šećerna bolest. Steatoza jetre je promjena reverzibilne prirode.