Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 2

3. Oedema cerebri grave

Postoje tri oblika moždanog edema: vazogenični, citotoksični i intersticijalni. Vazogenični edem se odlikuje akumulacijom fluida između neurona i glija stanica, a naročito unutar Virchow-Robinovih virtuelnih perivaskularnih prostora. Nastaje kao posljedica narušavanja moždano-krvne barijere, u toku kojeg fluid napušta vaskularni prostor i prelazi u intersticij, prolazeći kroz citoplazmu ili kroz proširene pore između endotelnih stanica. Može biti lokalizovan ili generalizovan. Kod citoto­ksičnog edema tekućina se nakuplja unutar stanica. Ovaj oblik edema najčešće nastaje u toku ishemije i/ili hipoksije, kada se razvija hidropska degeneracija neurona i glija stanica. lntersticijalni edem nastaje kod disfunkcije cerebrospinalno – moždane barijere, u toku koje nastaje povećan protok cerebrospinalnog likvora kroz sloj ependimalnih stanica. Fluid iz prostora ventrikula ulazi u periventrikularni sloj bijele moždane mase, u stanjima povećanog intraventrikularnog pritiska. Ova vrsta edema nastaje kao komplikacija hidrocefalusa.

Neuroni su uvećanog i zaobljenog tijela, svjetlije citoplazme i jedara. Oko nervnih stanica, kao i oko kapilara, arteriola i venula, prošireni su virtuelni prostori. lntersticij raslojen fluidom, sa uočljivim pseudo­vakuolama vode, različitog promjera.

Moždano tkivo je otečeno, girusi su prošireni, sulkusi su suženi, lateralne komore su komprimirane, sa znacima cerebralne ili cerebelarne hernijacije. Tkivo mozga je vlažnije i mekanije u odnosu na normalno. Sa rezne plohe cijedi se tekućina.