Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 2

1. Hyperkeratosis (Papilloma cutis)

Dugotrajni podražaji mogu dovesti do hiperplazije stanica rožnatog sloja epiderma (čine ga stanice bez jezgara), tj. do pojačanog i ubrzanog orožavanja, što se zove hiperkeratozom (ili kornealnom degeneracijom). Radi se o adaptaciji na podražaje mehaničke ili upalne prirode, pri čemu dolazi do stvaranja roževine na mjestima gdje se normalno nalazi ili ne nalazi.

Papilom kože je lezija resičaste strukture. Vezivno-vaskularna stroma resica, kao i baza lezije, infiltrovane su upalnim stanicama (limfocitima i plazmocitima), koje se u bazi lezije mrljasto raspoređuju. Površina resica prekrivena je zadebljanim epidermom, na čijoj se površni nalazi deblji sloj roževine. Roževina je bjelančevinasta tvar koja sadrži keratin, u koji se pretvaraju površne stanice epiderma. U procesu nastanka roževine, epitelne stanice se stanjuju i smanjuju, homogeniziraju, njihova citoplazma se zgušnjava, te na kraju nastaje keratin.

Makroskopski ova promjena može biti različite veličine i oblika, kao i boje (bjeličaste do sivkastosmeđe), sa vidljivo resičastom površinom.