Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 10

6. Melanoma malignum cutis

Definicija: Melanom je zloćudni tumor melanocitne diferencijacije najzloćudniji je tumor kože i sluznica.

Makroskopski: Ne postoji tipični maligni melanom. Kožna lezija je obično tamnosmeđe do plavocrne boje, dok veličina, oblik i dubina prodora tumorskog tkiva, te sekundarne promjene kao što su vlaženje, stvaranje krusta, erozije i ul­ ceracije uzrokuju naglašenu morfološku raznolikost.

Mikroskopski: Većina melanoma evoluira kroz stadije tumorske progresije: od radijalne faze rasta kada može biti in situ, ili in situ i invazivan do vertikalne faze rasta. Neki tumori imaju samo vertikalnu fazu rasta.

Radijalni rast je predstavljen nepravilnim gnijezdima ili pojedinačnim stanicama melanoma koje se šire na svim nivoima epidermisa. U vertikalnoj fazi rasta nalaze se nodularne nakupine malignih melanocita koji zalaze u dermis. Pojedinačne tumorske stanice obično su veće od nevusnih stanica, imaju hiperhromatične jezgre, nejednake veličine i nepravilnog oblika, sa upadljivim nukleolusima. Morfolgija malignih melanocita je varijabilna, premda su većinom epiteloidnog ili vretenastog oblika, ali one mogu biti pleomorfne, sitne, rabdoidne, plazmocitoidne, balonaste ili poput prstena pečatnjaka. Epiteloidne stanice su češće nego vretenaste i imaju tendencu da leže unutar alveolarnih nakupina, dok su vretenaste stanice raspoređene u nepravilne, granajuće trake. Mitotske figure su prisutne u varijabilnom broju, kao i količina pigmenta melanina.