Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 10

4. Carcinoma basocellulare

Definicija: Bazocelularni karcinom predstavlja semimaligni tumor kože karakteriziran prisustvom lobula, kolona, traka ili vrpci bazaloidnih stanica.

Makroskopski: Tumor se najčešće javlja u obliku smeđih ili bjeličastih uzdignutih papula ili čvorića prekrivenih istanjenom kožom. Može se pojaviti i ulceracija, a može biti i u ravnom obliku.

Mikroskopski: Tumor je građen od atipičnih epitelnih stanica koje sliče oni­ma iz bazalnog sloja epidermisa. Multiple varijante bazocelularnog karcinoma su povezane sa uobičajenom slikom lobula, kolona, traka i vrpci bazaloidnih stanica. Periferni sloj stanica u tumorskim nakupinama ima palisadan raspored je­zgara, dok jezgre u unutrašnjosti imaju nepravilan raspored. Tumorske stanice imaju velike, ovalne ili izdužene jezgre i relativno malo citoplazme. Cito­plazma je često slabo ograničena te može izgledati da su jezgre uklopljene u zaje­dničku citoplazmu. Jezgre nalikuju onima bazalnog sloja epidermisa, ali za razliku od njih nemaju intercelularnih mostića.

Vezivno tkivna stroma proliferira sa tumorom i raspoređena je u paralelne snopove oko tumorske mase. Stroma može izgledati i mucinozno.