Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 10

2. Angiofibroma nasopharyngeale

Definicija: Nazofaringealni angiofibrom je benigni tumor porijekla krvnih sudova i vezivnog tkiva koji ima tendencu krvarenja i najčešće se javlja kod muškaraca u periodu prije i za vrijeme puberteta.

Makroskopski: Angiofibromi su sesilne ili pedunkulirane nodularne tvorbe koje se obično nalaze na gornjem ili lateralnom svodu ždrijela.

Mikroskopski: Tumor je neinkapsuliran i karakteriziran fibrokolagenznom stromalnom proliferacijom pomješanom sa vaskularnim prostorima različite veličine. Vaskularnu komponentu izgrađuju tanki, mali do veliki sudovi, različitog izgleda: od zvjezdolikih do neuočljivih zbog značajne kompresije stromalnim vezivnim tkivom. Endotelne stanice obrazuju jedan sloj i zaravnjene su ili splasnute. Zidovi sudova gube elastična vlakna, imaju glatko-mišićni sloj koji može biti inkompletan ili u diskontinuitetu. Stroma je građena od vezivnog tkiva sa finim ili grubim kolagenim vlaknima i može biti fokalno miksoidna. Stromalne stanice su vretenastog ili zvjezdolikog izgleda sa splasnutim jezgrama koje imaju tendencu radijarnog raspoređivanja oko sudova. Nuklearni pleomorfizam i gigantske stanice se mogu vidjeti. Mitotske figure su rijetke. Mast stanice su česte, dok su druge inflamatorne stanice odsutne, izuzev zona blizu površinske ulceracije.

Stariji tumori imaju tendencu da budu više fibrozni i manje vaskularni.