Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 9

5. Carcinoma bronchiale planocellulare

Definicija: Planocelularni karcinom pluća je maligna neoplazma koja pokazuje sliku skvamozne (epidermoidne) diferencijacije.

Makroskopski: Karcinom pločastih stanica je u dvije trećine oboljelih smješten u glavnom bronhu, te lobarnim i segmentalnim bronhima (centralno), dok je jedna trećina smještena u malim bronhima (periferna). Ova neoplazma čes­to ispunjava lumen bronha i uzrokuje opstruktivnu upalu pluća.

Mikroskopski: Tumor je građen od poligonalnih stanica koje tvore gni­jezda i velike solidne nakupine. Može biti dobro, umjereno ili slabo diferenciran . Stepenovanje zavisi od skvamozne diferencijacije unutar tumora, kao što su prisu­stvo intercelularnih mostića i keratinizacija. Preneoplastične lezije, koje obično prethode invazivnom planocelularnom karcinomu i prate ga, dobro su definisane. Karcinomu često godinama prethodi skvamozna metaplazija i displazija bronhijal­nog epitela koja se zatim transformiše u carcinoma in situ, fazu koja može da traje nekoliko godina. lnvazivni tumor karakteriše proboj bazalne membrane i prisustvo nakupina atipičnih pločastih epitelnih stanica koje invadiraju okolni par­enhim.