Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 9

1. Bronchopneumonia confluens

Definicija: Bronhopneumonija je cirkumskriptna upala pluća uzrokovana infekcijom, koja nastaje zbog širenja početne infekcije sa bronha i bronhiola na susjedne alveole, kada dolazi do eksudacije upalnih stanica i posljedične konsolida­cije plućnog parenhima.

Makroskopski: Kod ove vrste upale pluća vidi se mrljast raspored zapaljen­ja koji obično zahvata više od jednog lobusa. Lezije koje su dobro razvijene blago su uzdignute i sivocrvene do žute boje.

Mikroskopski: U početku se u alveolama pojavljuje serozni eksudat, kome se pridružuju u malom broju granulociti i deskvamirane epitelne alveolarne stanice. U daljem toku u središte pridolaze granulociti. Proces inlamacije zahvata sve veći broj alveola, dok u središnjim dijelovima fibrinski eksudat kolikvira. U nekim sluča­jevima eksudat dobija hemoragičan karakter pridolaskom većeg broja eritrocita. U manjim bronhima i bronhiolama se obično nalazi sličan eksudat. Spajanjem ogn­jišta inflamacije nastaje konfluentna bronhopneumonija koju je katkad teško razli­kovati od lobarne pneumonije.