Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 8

4. Adenocarcinoma colonis

Definicija: Karcinom debelog crijeva je maligni epitelni tumor kolona i re­ktuma. Samo tumori koji penetriraju kroz muskularis mukoze se smatraju malignim na tom mjestu.

Makroskopski: Izgled zavisi od faze u kojoj je tumor identificiran. Karcino­mi mogu biti egzofitični/fungiformni, endofitični/ulcerativni, difuzno infiltrativni/linitis plastica i anularni sa cikumferencijalnim zahvatanjem zida.

Mikroskopski: Definisana slika kolorektalnog adenokarcinoma je invazija kroz muskularis mukoze u submukozu. Većina ovih tumora su glandularne dife­rencijacije, sa varijacijama u veličini i konfiguraciji žljezdanih struktura. U dobro i umjereno diferenciranim adenokarcinomima, epitelne stanice su obično velike i vi­soke, a žljezdani lumeni često sadrže celularni debris. Slabo dife­rencirani tumori su građeni od pojedinačnih stanica, tračaka ili solidnih nakupina atipičnih pleomorfnih stanica. Mucinozni kolorektalni adenokarcinomi luče veliku količinu izvanstanične sluzi koja raslojava slojeve crijevne stijenke. Posebni tipovi karcinoma su građeni od stanica obilne citoplazme, ispunjene sluzi, koja potiskuje jezgru ka periferiji stvarajući izgled prstena pečetnjaka.