Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 7

5. Ulcus chrinicum pepticum ventriculi

Definicija: Hronični peptički ulkus je defekt zida želuca koji se proteže kroz laminu muskularis u submukozu ili dublje.

Makroskopski: većina ulkusa su okruglasti, udubljeni krateri oštrih ivica, promjera 2-4 cm. Klasično su ivice kratera okomite i postoji blag edem okolne sluz­nice, ali za razliku od ulceroznih karcinoma nema značajnijeg izdizanja ivica lezije niti postoje neravnine na ivicama u vidu “brojanica”. Predilekciona mjesta su prednji i zadnji zid početnog dijela duodenuma, kao i mala krivina želuca.

Mikroskopski: U dijelu uzorka sluznica i dio submukoze nedostaju, dok je (1) dno defekta prekriveno nekrotičnim staničnim fibrinoidnim debrisom. Ispod je (2) zona aktivne, nespecifične inflamacijske infiltracije, sa dominacijom neutrofinih granulocita. Dublje je postavljena (3) zona granulacionog tkiva i ona se nastavlja u fibrozni kolageni ožiljak, čiji je promjer mnogo veći od dimenzija samog ulkusa. Krvni sudovi “uhvaćeni” u zoni ožiljavanja imaju karakteristično za­debljale zidove koji su ponekad trombozirani, a kod pojedinih bolesnika široko zja­pe. Na epitelnim rubovima oboljelih od peptičkog ulkusa veoma je uobičajen nalaz hroničnog gastritisa.