Univerzitet u Sarajevu
Medicinski fakultet

Institut/katedra za patologiju
Laboratorija za digitalnu patologiju

Vježba 6

1. Fibrosis dyspesa myocardii

Kao posljedica ishemičnih ataka, u srčanom mišiću nastaju sitna žarišta ne­kroze koja nakon fagocitoze staničnog detritusa budu zamijenjena proliferisanim vezivnim tkivom, što se označava kao fibroza miokarda.

Mikroskopski nalaz ukazuje na atrofiju miocita u kojima se nalaze peri­nuklearno raspoređena zrnca pigmenta lipofuscina, dok se u intersticiju, perivasku­larno, nalaze žarišta umnoženog veziva.

Na reznoj plohi, u srčanom mišiću, zapažaju se sivobjeličasta polja umno­ženog veziva. Obično su nepravilnog oblika, promjera do 10 mm. Redovno postoji stenozirajuća ateroskleroza koronarnih arterija, a ponekad i potpuno začepljenje . Najčešće je srce uvećano, a naročito kod bolesnika koji imaju hipertenziju. Komore i pretkomore su dilatirane, a zidovi komora zadebljani. Veličina srca može biti nepromijenjena, ali je često i smanjena, jer se obično radi o osobama starije životne dobi kod kojih je već došlo do staračke atrofije miokarda, kojem nakupljeni lipofuscin daje smeđu boju (lat. atrophia fusca myocardii).